Ska ditt barn utredas för ADHD? Psykologen berättar hur det går till.

Kajsa Bergman är psykolog och verksamhetschef för centrum för psykisk hälsa på Barnsjukhuset Martina i Stockholm. Varje år utför hon och hennes kollegor cirka 340 ADHD-utredningar på barn mellan 4 och 18 år.

Bild t.v från Barnsjukhuset Martina.


När ett barn ska utredas för ADHD på Barnsjukhuset Martina börjar det med att kliniken tar emot en remiss. Ofta är den skickad från skolhälsovården då det i majoriteten av fallen är skolorna som uppmärksammat barnets svårigheter.

En vanlig fundering bland föräldrar till barn som ska utredas för ADHD är hur de ska prata med sitt barn inför utredningen. Kajsa Bergman menar att det bästa är att vara öppen och transparent.

– Vi rekommenderar föräldrarna att vara så öppna och ärliga som möjligt med sina barn. Säg som det är – förklara att ni är här för att barnet ska få hjälp med sina svårigheter, och för att det ska kunna bli bättre, säger Kajsa Bergman.

Familjen träffar både barnpsykolog och barnläkare

Utredningen på kliniken består sedan av ett flertal olika moment. En barnpsykolog och en barnläkare utför koncentrationstester, begåvningsbedömningar och medicinska undersökningar, samt intervjuar både barn och föräldrar.

– Hos oss på Barnsjukhuset Martina har vi valt att göra utredningen vid ett färre antal tillfällen, som istället är lite längre. Att sitta med barnet i tre timmar återspeglar en skoldag bättre än om vi ses bara 45 minuter åt gången. På så sätt blir det också lättare för familjen, då de inte behöver ta ledigt från jobb och skola lika många gånger.

Enligt Kajsa Bergman tycker barnen sällan att själva utredningen är jobbig eller svår.

– Kanske att de tycker att något av testerna är lite ansträngande, men de brukar generellt sett vara positivt inställda.

Individuell plan för rekommenderade åtgärder

Om utredningen sedan resulterar i en ADHD-diagnos får familjen en individuellt anpassad plan, framtagen av psykolog och läkare tillsammans, för rekommenderade åtgärder. Det kan vara exempelvis föräldrautbildning, pedagogiskt stöd i skolan, kontakt med ADHD-center och/eller medicinering.

Oavsett vilka åtgärder som bör vidtas är föräldrarnas förståelse för ADHD alltid av stor vikt, poängterar Kajsa Bergman. Det hjälper dem att kunna möta barnet på rätt nivå, och ställa rimliga och anpassade krav.

– Till exempel; kräv inte att barnet ska kunna sitta still 20 minuter fastän du egentligen vet att det inte kommer gå. Börja med 5, och utmana sedan successivt med ytterligare 10 sekunder åt gången. Om ribban hela tiden läggs fel, kommer barnet inte må bra.

Läs mer om Barnsjukhuset Martinas ADHD-utredningar här.