Hur man håller sig skolmotiverad med ADHD

Att hålla sig skolmotiverad är lättare sagt än gjort, speciellt när man har diagnosen ADHD. Här kommer mina bästa råd till dig som också har det svårt.

Marcus Neumann bor i Uppsala och jobbar som fritidsledare.


Det är fyra år sedan jag fick min ADHD diagnos, i december 2014. Jag var då 23 år gammal, men hade sedan långt innan känt på mig att jag hade diagnosen utan att jag hade fått det på papper.

Jag skulle säga att jag visste det redan runt åttonde klass, eftersom jag visste att jag inte var som alla andra i och utanför skolan. Lärde mig tidigt att hitta knep för att hålla mig motiverad. Men skoltiden var ingen lätt period, tappade motivationen och koncentrationen väldigt lätt, speciellt under högstadiet och gymnasiet. Svårigheterna visades på betygen och jag kunde inte få rätt hjälp då jag inte hade diagnosen på papper. Hjälp och stöd fick jag men kanske inte den hjälp eller det stöd jag behövde för att uppnå de betyg jag ville ha eller vad som krävdes.

Under högstadiet och gymnasiet var min största motivation till att lyckas med studierna min mamma. Jag ville inte göra henne eller min familj besvikna. Jag avskydde skolan men min mammas uppmuntran motiverade mig på ett väldigt positivt sätt så jag lyckades. År 2011 lyckades jag ta studenten och visste inte direkt vad jag ville. Jag visste att jag ville arbeta med människor men hade inte rätt utbildning för att få ett heltidsjobb/tillsvidarejobb. Två år efter studenten så valde jag att söka till en fritidsledarutbildning på Sigtuna folkhögskola.

Målinriktad

Min största motivation till att fortsätta studera efter gymnasiet var att jag visste vad jag ville arbeta med. Jag hade en dröm att arbeta med människor på olika nivåer. Sen om det var att jobba med barn, ungdomar eller äldre visste jag inte från början innan jag sökte till utbildningen. Det var jobbigt att hålla motivationen uppe under studietiden men jag gav inte upp. Varje gång jag ville ge upp så tänkte jag:

’’Nu när jag kommit såhär långt kan jag inte ge upp, jag vet vart jag vill och jag ska ta mig till mållinjen’’

Så om du har en dröm om att bli något, till exempel pilot, polis eller vad det än är, ge inte upp! Du kommer ångra dig om du ger upp, jag gav upp för många gånger under högstadiet/gymnasiet, vilket svider än idag. Jag ville gå byggprogrammet under gymnasiet men på grund av att jag var för slapp i skolan så räckte inte mina betyg från högstadiet. Det lönar sig att lägga fokus på studierna oavsett vilken grad du studerar på. Du kommer inte ångra dig i framtiden, jag lovar.

Belöna sig själv

Ett annat viktigt verktyg jag använde var att jag alltid belönade mig själv när jag pluggat ordentligt eller om jag klarade ett prov, genom att tänka:

”Om jag inte pluggar till det här eller gör den här uppgiften nu så får jag inte göra det här som jag vill göra”

”Jag får inte spela spel förrän jag har pluggat klart eller gjort klart den här uppgiften”

Checklista

Ett annat tips är att göra en checklista med allt du behöver göra inom studierna under en viss period, bocka av för varje sak du gjort klart så ser du hur långt du kommit. Det är ett bra knep för att hålla ordning på allt som behöver göras. Det var svårt i början att hålla sig motiverad men när du sätter igång och hittar strategier som fungerar för just dig så kommer det fungera längre fram!

Marcus lever med diagnoserna ADHD och typ 1 diabetes. Han bloggar under namnet Meandmydiabetes där han skriver om hur det är att leva med dessa två diagnoser.