9 myter om adhd

När Jessicas son diagnostiserades med adhd fick hon panik och trodde att sonen aldrig skulle bli normal. Rädslan grundades på fördomar och okunskap. Nu har hon större förståelse för diagnosen och delar med sig av myterna hon trodde var sanna.


Första gången jag hörde att min son kanske hade adhd fick jag panik och tänkte saker som att ”nu är det kört” och ”han kommer aldrig bli normal”. Jag tänkte så för att jag hade massvis av fördomar om vad det var att ha adhd. Jag visste ju ingenting. Och det lilla jag trodde att jag visste var förnedrande och dumt. Myter som jag trodde var sanningar.

Myt 1. Om man har adhd är man inte lika smart som andra. 

Myt 2. Äter man adhd-medicin är det detsamma som att ta droger. 

Myt 3. Har man adhd kan man inte sitta still. 

Myt 4. Alla med adhd är extroverta. 

Myt 5. Mitt barn, som har adhd, kommer aldrig få ett jobb. 

Myt 6. Det är jag som förälder som gett mitt barn adhd. 

Myt 7. Adhd är en sjukdom. 

Myt 8. Man kan inte leva ett normalt liv med adhd. 

Myt 9. Det är bara att skärpa till sig så försvinner adhd’n. 

Svar till alla som, precis som jag en gång i tiden, ännu inte har läst på ordentligt. 

Förutom att det finns forskning på alla ovanstående myter så har jag lärt mig följande av mina barn och av de tusentals personer jag mött som har adhd. 

  1. Om du har adhd är du precis lika smart som andra. Du är till och med ibland smartare, för du behöver komma på strategier och tänka utanför boxen när du kompenserar för alla dina svårigheter på ett sätt som inte andra behöver. 
  2. Min son uttrycker det så väl om att ta sin adhd-medicin”jag äter min medicin för att JAG vill bestämma över mitt liv, inte att min adhd ska bestämma”. Och visst kan man missbruka adhd-mediciner, men det kan man med huvudvärkstabletter också. 
  3. Såklart kan man sitta still om man har adhd. Har du aldrig hört talas om Hyperfokus? Det är ju precis det som händer när du har adhd och ägnar dig åt något du älskar.  
  4. Jösses, så fel man kan tro om att adhd är lika med att vara extrovert. Bara för att man är impulsiv och hyperaktiv betyder det inte att man är extrovert och alltid vill synas. Däremot kanske man syns hela tiden för att man har svårt att reglera sina impulser. 
  5. Jo, ditt barn med adhd kommer visst få ett jobb. Det kanske bara blir en lite krokigare väg än för andra. Det viktigaste är ju att ägna sitt liv åt det man älskar och är bra på. Försök att undvika det du faktiskt inte gillar och är riktigt dålig på så får du ett härligare liv. 
  6. Adhd är ärftligt till 70-90%. Men det är inte hur du uppfostrar eller vilken mat du ger barnen som gör att de får adhd. Adhd föds man med, det är inget man får. 
  7. Nej, adhd är ingen sjukdom. Det är en funktionsnedsättning som du alltid kommer att ha, men som förbättras oerhört med hjälp av kunskap och strategier. 
  8. Vad är normalt? I vår familj lever vi jätte normalt. Normalt för att vara oss-och vi älskar det. Hos grannarna lever de också normalt, men inte på samma sätt som vi.  
  9. För sista gången – det går inte att skärpa bort en funktionsnedsättning. Det vore som att säga till någon med glasögon att det är bara att skärpa blicken så försvinner synnedsättningen.

Jag vill skicka med en sak till angående att det finns en stigmatisering av diagnoser och huruvida uppfostring är avgörande eller inte. Vi har ett motto i vår familj: Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt.  

Fortsätt göra allt som är rätt. Hitta lösningar på allt som är fel. Och lev ett lyckligt liv! 

Tack för att du är så smart att du delar med dig av all kunskap du nu fått!