Mer sömn kan hjälpa tonåringar med ADHD

Tonåringar med ADHD kan bättre fokusera, planera och kontrollera sina känslor om de sover mer, visar en ny studie vid barnsjukhuset i Cincinatti, USA som presenteras vid konferensen Experimental Biology 2019 i Florida. Studien är den första i sitt slag och kan leda till långsiktiga positiva effekter för unga med ADHD.

Tonåring sover

Tonåringar med ADHD som sover mer hanterar vardagen bättre.


ADHD är en av de vanligaste neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bland barn och tonåringar. Funktionsnedsättningen påverkar barnens så kallade exekutiva funktioner, de funktioner som är viktiga för bland annat koncentration, tidshantering och kontroll av känslor. Detta i sin tur gör det svårare för barnen att klara av studierna och hantera sociala tillställningar.

Mer sömn ökar fokus

Tidigare sömnstudier har visat att personer i puberteten som sover för lite har försämrade exekutiva funktioner. Dock har studier i unga med ADHD inte gjorts.

Den aktuella studien omfattade en grupp tonåringar med ADHD som genomgick två sömnstudier. I den första fick de sova max 6.5 timmar per natt under en vecka, medan i den andra studien fick de sova uppemot 9.5 timmar per natt. Efter varje natt testade forskarna barnens minne, förmåga att fokusera, planera och hantera sina känslor, enligt BRIEF2-metoden, som är en internationellt erkänd metod för att studera exekutiva funktioner hos personer upp till 18 år.

Studieresultaten visade att när tonåringarna endast fick sova 6.5 timmar per natt, försämrades deras exekutiva funktioner på alla punkter, jämfört med när de fick 9.5 timmars sömn per natt.

– Mer sömn kan positivt påverka studieresultaten och hur man fungerar socialt och känslomässigt – och sömn kan vara en viktig behandlingsmetod i framtiden för unga med ADHD, säger Chaya Fershtman, forskningsledaren till studien, i ett pressmeddelande.