✕ Stäng

OCD

Tvångssyndrom, OCD, innebär att du känner att du tvångsmässigt måste göra något. Det kan vara att säga fula ord, att maniskt tvätta händerna, se till att spisplattorna är avstängda onormalt många gånger eller kontrollera att dörrarna är låsta.

Emilie Karlson, redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 1 mars 2019

OCD – vad är det?

OCD på engelskan står för obsessive compulsive disorder och översätts till svenska som tvångsmässiga tankar och handlingar. Får du tvångssyndrom i unga år eller i tonåren kan det bero på att du rent generellt mår psykiskt dåligt. Men var går gränsen mellan att vara sjuk och normal?

Alla människor oroar sig till viss grad; du kan undra över om du kommit ihåg att stänga av kaffebryggaren hemma. Men skillnaden mellan att vara sjuk och normal är att om du är sjuk tar oron överhand vilket ställer till det i vardagen. Du kommer för sent till jobbet och kan inte sköta ditt liv på ett normalt sätt.

Symptom

Symptom för OCD, tvångssyndrom, är att du exempelvis tvångsmässigt måste tvätta händerna.

Om du känner igen dig eller någon annan i din närhet i dessa symptom kan det vara en idé att söka hjälp.

  • Tvättar du dig betydligt mer än vad som är nödvändigt?
  • Har du ett extremt kontrollbehov över att tillexempel alla dörrar är låsta eller alla lampor är släckta? Så pass att du själv inte tycker att det egentligen behövs?
  • Är ofrivilliga tvångsmässiga tankar som inte går att slå bort en del av din vardag?

Skulle detta stämma in på dig eller anhörig kan du kontakta sjukvården för vidare hjälp. Dessutom kan du kontakta OCD-förbundet Ananke för råd och stöd. Där kan du även komma i kontakt med andra människor som också har OCD.

Behandling

Den behandling som visat sig mest effektiv vid OCD är antidepressiva läkemedel samt kognitiv beteendeterapi KBT.

Senaste Nytt