Fler barn med adhd får sömnhormon

Det blir allt vanligare att sömnhormonet melatonin skrivs ut till svenska barn och framförallt skrivs hormonet ut till barn med adhd. Forskare varnar dock för att det saknas långtidsstudier på hormonets effekter på barn.


Mellan 2006 och 2014 ökade användningen av melatonin åttafaldigt bland pojkar i åldrarna 10 till 17 år. En stor anledning till ökningen är att det blivit allt vanligare att skriva ut melatonin till barn som har sömnsvårigheter på grund av adhd, rapporterar Ekot.

Experter varnar dock för att det i dagsläget inte finns några tillförlitliga långtidsstudier på hur användningen av melatonin påverkar barn när det kommer till exempelvis könsutveckling och framtida reproduktionsförmåga. En av dem är Professor Ingeborg Hartz vid norska folkhälsoinstitutet.

– Melatonin är inte formellt godkänt för barn och det beror på att man inte har studier på effekt, men inte heller på biverkningar bland barn, säger hon till TT.

Samtidigt som det råder osäkerhet kring hormonets långsiktiga effekter menar dock experter att melatonin alltjämnt är det bästa alternativet om man ändå måste använda läkemedel för att hantera barns sömnsvårigheter.

– Eftersom det här redan finns naturligt i kroppen, så är risken för negativa konsekvenser är förmodligen ganska liten. Men det är ingen som vet, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt till Ekot.